29 Kasım 2014 Cumartesi

25 MİLYON YIL YAŞINDA FOSİL AĞAÇ TABAKLAR



25 MİLYON YIL YAŞINDA FOSİL AĞAÇ TABAKLAR



25 milyon yıl yaşında fosil ağaç servis tabakları, 

FOSİL AĞAÇ NEDİR?

Petrifikasyon(Silisleşme);

  Ağaçların fiziksel olarak çok değişime uğramadan kimyasal içeriğinin değişmesine silisleşme (petrifikasyon) denilmektedir. Odun yapısındaki organik maddelerin suyun yapısında bulunan silis(kumtaşı) veya kalsitle yer değiştirmesi ile gerçekleşmektedir.
Bu olay geçmiş dönemlerde(milyonlarca yıl önce) aktif halde bulunan yanardağ, çevresindeki ağaçlar ve ağaç gövdeleri ile su kaynakları(akarsu ve göl gibi) arasında gerçekleşmektedir.

  Yanardağın faaliyete geçmesiyle, yanardağdan püsküren lavlar ve binlerce santigrat derecede erimiş kayalar aşağı doğru akarken önüne çıkan her şeyi kendi içine kattığı gibi ağaçları da yerlerinden söküp götürmektedir. Bu kızgın lavlarla sürüklenen ağaçların yolculukları su kaynaklarında sona erer.
Dört bir tarafı kızgın lavlarla kaplı olan ıslak ve hafif killi ağaç gövdeleri, suyla buluşunca ani bir soğuma olur. Bu ani soğumayla kızgın lavlar katılaşarak kaya halini alırlar ve gövdeler bu kayaların baskısı ve ağırlığı altında kalırlar. Milyonlarca yıl, bu baskı sonucu gövde şeklinde herhangi bir değişim olmadan gövde içindeki su iletim borularının(traheid) çeperlerindeki organik maddeler sudaki silis(kumtaşı) veya kalsitle yer değiştirerek kimyasal olarak dönüşüme uğramaktadır. Bu oluşum günümüzde taşlaşmış fosil ağaç olarak anılmaktadır.
Sizlere ve mekanlarınıza, Dünya’nın bazı bölgelerinde çok nadir bulunan bu taşlaşmış fosil ağaçları sunmaktan mutluluk duymaktayız.

HVS Tasarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder